Skip to content
Menu

Włochate krowy ze Szkocji na moim blogu wspominane były nie raz, nic dziwnego, bo przecież kto mógłby się oprzeć długiej, zaczesanej na bok grzywce, długim, imponującym rogom i puchatemu futerku? Dziś szkuciatym krowom poświęcam cały wpis!

Zastanówcie się co najbardziej kojarzy Wam się ze Szkocją? Whisky, krata, ciągły deszcz, zamki, barany? A może właśnie włochate krowy ze Szkocji? Jeżeli mieliście okazję zwiedzić Szkocję na pewno zwróciły Waszą uwagę maskotki przedstawiające długowłose krowy czy pocztówki z nimi w każdym sklepie z pamiątkami, jeżeli nie to zapraszam na zwiedzanie, a gwarantuję, że wracając zabierzecie ze sobą taką pamiątkę. W Inverness krowie pluszaki konkurują tylko z tymi przedstawiającymi potwora z Loch Ness!

szkocja fashionvoyager

Mimo, że pluszaków i pocztówek z wizerunkiem urokliwej krowy jest pełno w centrach miast to zobaczyć taką na żywo już wcale nie jest tak łatwo. Przede wszystkim trzeba wyjechać poza miasto, w rejony gdzie dominują pastwiska. Ale i to nie gwarantuje tego, że uda nam się zobaczyć właśnie tę rasę krowy. Niestety trzeba troszkę pojeździć i poszukać, gdzie takie krowy są hodowane. Sama, mimo, że mieszkam tutaj już kilka lat, a do szkuciatych krów mam wielką słabość, na palcach jednej ręki mogę policzyć miejsca, w których wiem, że taką krowę zobaczę. Zapamiętuję te miejsca i staram się tam co jakiś czas wracać co by krówki zobaczyć i sfotografować, także jeżeli chcecie wiedzieć gdzie się udać, aby je zobaczyć – piszcie!

Włochate krowy ze Szkocji fashionvoyager

Włochate krowy ze Szkocji fashionvoyager

Rasa  Highland Cattle (szkocka rasa wyżynna) to bardzo stara szkocka rasa krów charakteryzująca się kudłatą sierścią i długimi rogami. Rasa wyhodowana została na północy Szkocji w wyniku krzyżówek dwóch ras, czarnej i rudej. Obecnie szkuciate krowy cechują się dużą różnorodnością barw. Od jasnobeżowych do kruczoczarnych.

Włochate krowy ze Szkocji fashionvoyager

Włochate krowy ze Szkocji fashionvoyager

Włochate krowy ze Szkocji fashionvoyager

Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne, krowy żyją w surowej krainie szkockich wyżyn, pełnych deszczu i wiatru, a także z małej wybredności co do spożywanego pokarmu. Szkockie bydło jest bardzo wytrzymałe – odporne nie tylko na kaprysy aury, ale również na choroby. Całe swoje życie spędzają na pastwisku, zazwyczaj ich jedyną ochroną przed wiatrem jest kawałek lasu lub niewielkie, zadaszone legowisko.

szkockie krowy fashionvoyager

szkockie krowy fashionvoyager

szkockie krowy fashionvoyager

szkockie krowy fashionvoyager

Charakterystyczną cechę Highlandów są długie rogi, które posiadają zarówno byki, jak i krowy. To właśnie po rogach najłatwiej rozpoznać płeć osobnika. Rogi byka rosną równolegle do ziemi, zapewne dlatego, aby móc ich użyć w walce z napastnikiem. U krów natomiast rogi rosną lekko ku górze. Dorosłe osobniki mogą osiągnąć rozpiętość półtora metra pomiędzy końcami rogów. Jako ciekawostkę warto dodać, że również po rogach jesteśmy w stanie rozpoznać wiek samicy. Przy założeniu, że krowa cieląc się po raz pierwszy miała 2 lata i co roku dawała cielaka- wystarczy policzyć pierścienie na jej rogach, a potem dodać dwa pierwsze lata życia i poznamy jej wiek.

szkockie krowy fashionvoyager

szkockie krowy fashionvoyager

Sierść tej rasy składa się z długich włosów zewnętrznych i krótkiej ,,wełny” zaraz przy skórze zwierzęcia. Futro zwierzaka to świetna izolacja od deszczu czy śniegu. Sierść pełni tu jeszcze jedną ogromnie ważną funkcję, zastępuję grubą warstwę tłuszczu podskórnego, który posiadają inne rasy krów. Dzięki temu mięso tej rasy jest dużo chudsze, bardziej miękkie i soczyste niż tradycyjna wołowina. Stąd też pewnie krążące legendy o tym, że na angielskim dworze królewskim nie jada się innej wołowiny niż szkockiej rasy wyżynnej.

szkockie krowy fashionvoyager

Znawcy smaków wołowiny twierdzą, że mięso tej rasy przypomina w smaku dziczyznę, ale nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Do tego pachnie sianem i ziołami szkockich pastwisk. Według szkotów tajemnicą wyjątkowego smaku tego mięsa jest bardzo powolny, naturalny przyrost tkanki mięśniowej, bez udziału żadnych odżywek czy hormonów w paszy. Krowy te jedzą tylko naturalne pożywienie dając przez to mięso o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu.

Muszę przyznać, że nie miałam okazji próbować mięsa tej rasy. Chyba nawet mimo opisywanej wyjątkowości nie mam ochoty. Te krowy zdecydowanie bardziej podobają mi się na pastwiskach niż na talerzu.

 

Więcej o Szkocji???

Piękna plaża w Szkocji <– klik!

Zamek nad Loch Ness

Szkockie whisky

10 rzeczy, które musisz zrobić będąc w Szkocji

Szkockie lasy i grzyby w Szkocji

 

 

 

1 Comment

  1. Kasia
    16 lipca 2017 @ 21:46

    Czesc.
    Ela, przyjedz do Fife. W okolicach Cardenden mamy bardzo sporo tych urodziwych krow:) xx

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.