Skip to content
Menu

Kanapki uwielbiamy wszyscy. Przeciętny Polak nie wyobraża sobie nie zjeść ich choć raz w ciągu dnia. Większość je chleb kilka razy dziennie, na śniadanie i kolację. Chleb z ziaren to świetna i zdrowa alternatywa dla białego pieczywa.

Chleb z ziaren pierwszy raz spróbowałam ponad rok temu. Był w jednej z katowickich piekarni i bardzo mi zasmakował. Od razu próbowałam znaleźć przepis żeby samemu móc go zrobić, ale nic sensownego nie umiałam znaleźć. Parę miesięcy temu  trafiłam na przepis, jednak nie do końca było to to, czego szukałam. Kilka tygodni temu znalazłam kolejny i tym razem zaparłam się, że będę próbować, zmieniać – aż stworzę swój. Udało się, po kilku nie do końca udanych próbach, modyfikacjach stworzyłam taki chleb z ziaren, który pasuje mi pod każdym względem (skład, konsystencja, ilość soli). Spróbujcie sami!

FullSizeRender (20)

Polecam, tak jak ja, modyfikować składniki i eksperymentować z nimi, aż stworzycie taki, który będzie odpowiedni dla Was.

Oto składniki, które potrzebne są do jego zrobienia:

  • 1 szklanka słonecznika
  • 1/3 szklanki suszonych pestek z dyni
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki maku
  • 6 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia (pisałam już o nich tu <– klik)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
Chleb z ziaren fashionvoyager
Słonecznik i siemie lniane
Chleb z ziaren fashionvoyager
dynia i płatki owsiane
Chleb z ziaren fashionvoyager
Wszystkie składniki razem

Przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na dwie godziny, żeby ziarna mogły wchłonąć wodę.  Następnie przerzucić do małej keksówki (ja zawsze przed włożeniem nasion smaruję ją niewielką ilością oliwy) i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Najlepiej sprawdzać stan chleba. Ja mój zawsze zostawiam kilka minut dłużej niż jest to w przepisie. Piekę go około 1h 10 min. Chleb z ziaren jest upieczony, kiedy po jego dotknięciu z góry czujecie, że jest twardy i nie zapada się.

Ważne jest żeby chleb po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Kiedy jest letni delikatnie go podważamy, wyciągamy z keksówki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Co najmniej kilka godzin. Kroić należy go ostrym nożem.

Chleb z ziaren fashionvoyager
Gotowe! 🙂
Chleb z ziaren fashionvoyager
Jeszcze tylko ostudzić…
Chleb z ziaren fashionvoyager
można jeść!

Nasiona można dowolnie modyfikować, pamiętajcie jednak, że musi być coś co chleb sklei. W tym wypadku są to płatki owsiane oraz zmielone siemię lniane. W niektórych przepisach oliwa zastąpiona była olejem kokosowym (pewnie dlatego, że w temperaturze pokojowej ma on postać stałą co dodatkowo skleja chleb). Ja dodaję jednak niewielką ilość oliwy i też jest ok.

 

Chcecie więcej przepisów? Zobaczcie jak zrobić tajskie red curry.

38 komentarzy

  1. Kamil
    29 października 2017 @ 03:32

    Piekąc używałaś systemu z termowentylatorem?

    Reply

    • FashionVoyager
      29 października 2017 @ 12:40

      Tak

      Reply

  2. Ola
    24 kwietnia 2016 @ 18:32

    A dlaczego mi się kruszy podczas krojenia? Zrobiłam wszystko według przepisu :-(.

    Reply

    • FashionVoyager
      24 kwietnia 2016 @ 18:47

      Być może był jeszcze ciepły? Albo ziarna za krótko się moczyły?

      Reply

  3. Rafal
    3 listopada 2015 @ 04:35

    Hej. Czy liczyła może skład tego chleba? Ja też poszukuje zamiennika. Jestem na diecie ketogenicznej i w jednym posiłku nie mogę mieć więcej niż 8 g węglowodanów. Jednak płatki owsiane wydają się być tutaj dla mnie zabójca? 🙁

    Reply

    • FashionVoyager
      3 listopada 2015 @ 10:39

      Niestety nie liczyłam, spróbuj zrobic bez płatków a dać więcej zmielonego siemienia, słonecznika… Przyznam, ze jak robiłam go pierwszy raz to o płatkach zapomniałam :p i tez wyszedł… Z tym że może być odrobine galaretkowaty w środku od tego co wypływa z nasion. Daj znać czy się udało 🙂

      Reply

  4. extravegance
    24 września 2015 @ 14:21

    Bardzo zdrowy! Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję. Może spróbuję bez miodu, żeby był w pełni wegański 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      25 września 2015 @ 16:44

      Daj znać jak poszło 😀

      Reply

  5. cosdochleba
    24 września 2015 @ 11:15

    Wyglda na mega prosty do przygotowania. Skuszę się na niego 🙂

    Reply

  6. extravegance
    24 września 2015 @ 10:49

    Samo zdrowie! Dzięki za przepis. Na pewno wyoróbuję. Może zrobię bez miodu, aby było 100% wegański 🙂

    Reply

  7. hejkapixel
    24 września 2015 @ 09:33

    Kocham chleb z ziaren, ale dotychczas jadłam tylko kupne. Muszę spróbować, szczególnie, że nie potrzeba do niego maszyny do chleba, wiec i może mój upośledzony piekarnik da sobie z tym radę 😀
    Fajnie, że można dobrać ziarna według własnej preferencji 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      24 września 2015 @ 11:25

      Można, tylko uwaga na proporcje żeby nie było problemu z ,,żelką” w środku 🙂

      Reply

  8. Beata Redzimska
    17 września 2015 @ 09:38

    Marzy mi sie wlasnorecznie wypiekany chleb, swiezo wyjety z pieca, jeszcze pachnacy maka i tymi najrozniejszymi ziarnami. Pozdrawiam serdecznie Beata

    Reply

    • FashionVoyager
      17 września 2015 @ 10:55

      Jest bardzo prosty do zrobienia, warto a jego zapach jest specyficzny – pachnie prażonymi ziarnami.

      Reply

    • Klaudia
      18 września 2015 @ 07:42

      Dzisiaj robię !!! Dam znać jak wyszedł 😀 Na pewno wrzucę fotkę 🙂

      Reply

      • FashionVoyager
        18 września 2015 @ 09:39

        Czekam 😀 i trzymam kciuki 🙂

        Reply

  9. zaniczka
    17 września 2015 @ 09:20

    muszę upiec 🙂 juz drukuje przepis

    Reply

    • FashionVoyager
      17 września 2015 @ 10:55

      Pochwal się jak wyszedł 🙂

      Reply

      • Klaudia
        18 września 2015 @ 17:49

        Musiałam go schować bo bym zjadła cały 😀 Musi zostać jutro na śniadanie 🙂 Na facebooku wrzuciłam zdjecie już ugryzionego przeze mnie chleba 😛

        Reply

        • FashionVoyager
          18 września 2015 @ 19:46

          Cieszę się, że smakuje!!! 🙂 Ja też nie mogę się doczekać aż wystygnie całkowicie i delikatnie się do niego dobieram :p

          Reply

  10. poprostugotuje
    14 września 2015 @ 10:18

    Jadłam raz taki domowy wyrób pyszny , ale zatrzymałam się na pieczeniu tradycyjnego

    Reply

    • FashionVoyager
      14 września 2015 @ 10:33

      Ten jest bardzo prosty, wszystko wymieszać i upiec. Ważne są tylko proporcje 🙂

      Reply

  11. Magdalena, ZebraVPaski
    14 września 2015 @ 10:10

    Wow, takiego chlebka jeszcze nie jadłam,same ziarna i zero mąki!!! (no tyle co z płatków), muszę upiec!!!

    Reply

    • FashionVoyager
      14 września 2015 @ 10:34

      Próbowałam też bez płatków, ale powstawała w środku trochę taka żelka. Zredukowałam płatki do minimum, ostatnio dałam nawet mniej niż szklankę i też było ok 🙂

      Reply

  12. Beata, Tajemnice Natury
    14 września 2015 @ 10:06

    Chyba wcięło mój komentarz, bo go nie widzę, ale jeśli nie 🙂 to powtórzę, że przepis jest rewelacyjny, bo za taki chleb, to trzeba by krocie zapłacić, a robiąc we własnym domku to sama przyjemność i przynajmniej wiemy co jemy. Dodam jeszcze że z podobnych składników robię ciasteczka. A chlebek przy okazji upiekę. Pozdrawiam.

    Reply

    • FashionVoyager
      14 września 2015 @ 10:36

      Oba są 🙂 Podzielisz się przepisem na ciasteczka?

      Reply

  13. Beata, Tajemnice Natury
    14 września 2015 @ 09:52

    No takiego chleba, to nigdzie nie kupimy, a jak już to pewnie będzie krocie kosztował.
    Robię podobne, ale ciasteczka. Chlebek z przyjemnością upiekę.

    Reply

    • FashionVoyager
      14 września 2015 @ 10:35

      Udało mi się taki dostać w Katowicach, ale faktycznie był dość drogi

      Reply

  14. Gender Gosposia
    13 września 2015 @ 13:28

    Jadam chleb z ziarnami kilogramami. W mojej piekarni sprzedają go na metry. Ciepły naprawdę ciężko się kroi.

    Reply

    • FashionVoyager
      13 września 2015 @ 14:34

      Ja widziałam go tylko w jednej piekarni jak na razie. Trzeba pamiętać żeby dać mu ostygnąć do końca przed krojeniem.

      Reply

  15. Katsunetka
    13 września 2015 @ 12:12

    Podobna mieszankę kupuję gotową. Kusisz jednak żeby z niej zrezygnować i zrobić samemu. 🙂 Taki chleb lubię.

    Reply

    • FashionVoyager
      13 września 2015 @ 14:35

      W Szkocji nie mam możliwości kupienia takiego chleba, a zrobienie go jest bardzo proste 🙂 i mogę wybrać ziarna, jakie chcę w nim mieć.

      Reply

  16. Mika
    13 września 2015 @ 10:58

    O tak, uwielbiam chleb mogę go jeść cały czas. Będe musiała sprawdzić czy taki mi smakuje

    Reply

    • FashionVoyager
      13 września 2015 @ 10:59

      Polecam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.