Skip to content
Menu

Cukier nie jest sprzymierzeńcem zdrowego trybu życia, od kilku lat coraz bardziej widoczny jest trend eliminowania cukru z diety. Piramida żywnościowa co chwilę wywracana jest do góry nogami, jednak coraz głośniej wszyscy twierdzą, że cukier jest zły, więc jakie są zdrowe zamienniki cukru?

Herbata musi być z cytryną i miodem, zioła mogę wypić gorzkie. Tylko jak wypić kawę bez cukru? Jaki sok owocowy wybrać, aby w jego składzie nie było aż 30% cukru? Które ciasto zjeść, i czy w ogóle? Jak zrezygnować z cukru podczas gdy wchodząc na stację benzynową ciężko znaleźć jakąkolwiek przekąskę, która nie miałaby w składzie węglowodanów? Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez cukru, tak jak ja kawy bez mleka i …cukru oczywiście 😀 Przyzwyczajenie do słodkiego smaku jest ogromne i ciężko z nim walczyć. Czy istnieje substancja, która zastąpi nam słodki smak cukru a jednocześnie będzie zdrowa?

zdrowe zamienniki cukru fashionvoyager
Co wybrać?

Obecnie coraz mocniej uświadamiani jesteśmy jak bardzo szkodliwy jest cukier. Trwa walka z otyłością, cukrzycą i rosnącym uzależnieniem od substancji słodzących. Chyba każdy z nas ma w otoczeniu choć jedną osobę walczącą z którąś z przypadłości wymienionych wcześniej. Rozpoczęła się słodka rewolucja i poszukiwania substancji, które zastąpią cukier. Substancji naturalnych i chemicznych.

 

 Substancje słodzące dostępne na rynku:
  • cukier –  biały (buraczany) i brązowy (trzcinowy), składa się niemal w całości z sacharozy, to on odpowiada za coraz większą plagę otyłości, cukrzycy i chorób zębów;
  • stewia – to roślina pochodząca z Paragwaju, liście stewii są bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz wiele mikroelementów, ale przede wszystkim jest trzydzieści razy słodsza od cukru. Łyżeczka suszonych liści wystarczy do osłodzenia litra herbaty. Jej głównym składnikiem jest naturalny słodzik – stewiozyd, którego stężenie w stewii dochodzi do 13 %. Nie powoduje próchnicy zębów, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jedyną jej wadą jest dziwny posmak, który nadaje słodzonym nią daniom i napojom.
  • ksylitol – tzw. cukier brzozowy, pozyskiwany z drewna brzozy. Posiada właściwości prozdrowotne i w przeciwieństwie do cukru tworzy w organizmie odczyn zasadowy. Ma działanie przeciwpróchniczne. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Ma około 40% mniej kalorii niż cukier i jest odrobinę mniej od niego słodszy, co czasem powoduje, że należy go użyć odrobinę więcej.  Jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
  • sacharyna – to sztuczny środek słodzący, jego oznaczenie to E 954, jest około 500 razy słodszy od sacharozy, niestety trzeba uważać jak dużo go spożywamy. Ustalona przez Światową Organizację zdrowia, maksymalna ilość sacharyny, jaką człowiek może spożywać to około 5mg na kilogram masy ciała. Sacharyna często dodawana jest do żywności i napojów produkowanych dla chorych na cukrzycę. Przy dużym jej stężeniu możemy wyczuć w ustach gorzki, metaliczny posmak.
  • aspartam –  E 951, jeden z najbardziej kontrowersyjnych słodzików. Syntetyczna substancja słodząca stosowana masowo w produktach spożywczych m.in. w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia, wędlinach i produktach farmaceutycznych; jest 200 razy bardziej słodki niż cukier, ma o wiele mniej kalorii. Na dziś ustalono,  że aspartam w dawkach nie przekraczających 40 mg/kg masy ciała dziennie jest nieszkodliwy.
  • cyklaminian sodu – E952, Jest sztuczną substancją słodzącą 30 razy słodszą od sacharozy. Nie wiem czy wiecie, ale substancja ta jest zabronioną w Stanach Zjednoczonych od 1969 roku, kiedy to opublikowano raporty o możliwości wywoływania przez niego uszkodzeń wątroby, raka pęcherza moczowego i deformacji płodu.
zdrowe zamienniki cukru fashionvoyager
Ksylitol?
czym najlepiej słodzić fashionvoyager
Stevia?

Kwestia słodzików od zawsze budzi dużo kontrowersji i jest przedmiotem badań wielu naukowców. Zdania dotyczące substancji słodzących są mocno podzielone, w opinii publicznej krąży dużo faktów i mitów na ich temat. Nie ma naukowych dowodów, że aspartam powoduje raka, o ile oczywiście dostosujemy się do zalecanych norm spożycia. Mimo to są to substancje produkowane chemicznie, które budzą strach. Ja osobiście jestem zwolenniczką ksylitolu, odkąd pierwszy raz pojawił się w kuchni zadomowił się tam już na stałe. Do ciast, które staram się jeść jak najrzadziej, dodaję cukier. Na szczęście mój apetyt na słodycze jest niewielki, nie jestem fanką czekolady a jeden kawałek tiramisu zaspokaja moją ochotę na słodycze na cały tydzień 🙂

Co możemy zrobić, aby zredukować cukier? Robiąc zakupy zwracajcie uwagę na jego ilość w wybranych produktach, jeżeli jest go dużo szukajcie zamienników z mniejszą jego ilością. W obecnych czasach nie jesteśmy w stanie uniknąć słodzików, czyhają na nas wszędzie. Ważny jest umiar i świadomość tego, co wkładamy do koszyka w supermarkecie.

 

Wiecie, że woda kokosowa ma mniej niż 5g cukru na 100ml? Chcecie więcej? Klik.

6 komentarzy

  1. Blogabella
    24 sierpnia 2015 @ 21:44

    Ja nauczyłam się pić niesłodzone herbatę, kawę czy yerba mate. W dalszym ciągu próbuję ograniczyć ilość spożywanego niezdrowego białego cukru zastępując go po prostu miodem.

    Reply

  2. Kamila Kołodziejczak
    22 sierpnia 2015 @ 12:16

    Przyznaje się grzeszyłam, herbatę 3 łyżkami cukru słodziłam, napoje gazowane z dużą zawartością cukru w dużych ilościach spożywałam, słodycze bez opamiętania pochłaniałam, więcej grzechów nie pamiętam, ale za to od 9 miesięcy nie słodzę nawet kawy czy herbaty nie wspominając już o napojach gazowanych pełnych cukru i jestem z siebie dumna 😀

    Reply

    • FashionVoyager
      22 sierpnia 2015 @ 13:10

      Gratulacje, widzisz różnice?

      Reply

  3. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    17 sierpnia 2015 @ 13:09

    My akurat słodkolubne, więc do cukru trzcinowego nie możemy się przekonać, ani do zamienników. Ale aż tyle też tego nie pochłaniamy w czystej postaci.

    Reply

  4. retro-moderna.blogspot
    17 sierpnia 2015 @ 11:11

    Ja słodzę tylko kawę 1 łyżeczkę, herbaty nie. Natomiast dużo gorsze są kupione soki lub inne napoje z typu cola – tam to cukru jest bardzo dużo, a człowiek nawet tak tego nie czuje.
    😉

    Reply

    • FashionVoyager
      17 sierpnia 2015 @ 11:12

      Niestety w tych sokach i coli jest prawie 30%cukru… okropne 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.