Skip to content
Menu

Domoda to jedna z najpopularniejszych potraw w Gambii i Senegalu. Proste do przygotowania, aromatyczne afrykańskie danie z dużą ilością masła orzechowego zabiera nas w kulinarną wycieczkę na inny kontynent!

Domoda to proste, jednogarnkowe danie, które nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych przy przygotowaniu ani wyrafinowanych składników. To afrykański gulasz, który podawać można z kurczakiem, wołowiną czy w wersji wegetariańskiej. Mi najbardziej smakuje w wersji z kurczakiem i dużą ilością ryżu.

Wielokrotnie opisywałam miejsca, które odwiedziłam będąc w Gambii, ale ani razu nie wspominałam o tym, co tam jadłam. A więc domoda była tam podstawową potrawą podawaną wszędzie, na zmianę z zupą fasolową czy rybami, do wszystkiego ogromne ilości ryżu. Do tego, do przygotowania wszystkich dań używane sa tam kostki bulionowe maggi. Znacie je?

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda z kurczakiem (przepis dla 4 osób)

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • puszka pomidorów lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • duża cebula
  • dynia piżmowa (lub 4 słodkie ziemniaki)
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mały słoiczek masła orzechowego z orzeszków ziemnych (niesłodzonego z kawałkami orzechów)
  • 2 kostki maggi (kostki rosołowe)
  • 2 szklanki wody
  • mała papryczka chilli (niekoniecznie)

Jak przygotować domodę?

Przed rozpoczęciem gotowania ja zawsze obieram sobie marchew oraz dynię (lub słodkie ziemniaki) i kroję. Marchewkę w plasterki, dynię w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucam potem w trakcie gotowania potrawy.

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek gnieciemy i wsypujemy do dużego garnka na rozgrzaną oliwę, aby się przyrumieniły. Piersi z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy na podrumienioną cebulę. Podpiekamy wszystko razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.  Dodajemy pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy. Osobiście polecam pomidory w puszce z racji większej ilości wody. Jeśli dodajecie koncentrat pomidorowy trzeba pamiętać o większej ilości wody. Do tego dodajemy masło orzechowe, na początek co najmniej pół słoiczka, potem zawsze będzie można dodać więcej. Dosypujemy pokrojoną wcześniej dynię czy ziemniaki i marchewkę. Dolewam wodę, wszystko mieszam i przykrywam. Jeżeli ktoś (jak ja) lubi bardziej pikantne dania może dodać malutką, pokrojoną papryczkę chilli. Pamiętajcie tylko o wyjęciu pestek i dokładnym umyciu rąk po jej krojeniu. Zatarte oczy ręką od papryczki to coś okropnego!

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Tak naprawdę w tym momencie przygotowanie danie jest zakończone. Prawda, że szybko? Na niewielkim ogniu powinno się ono gotować około czterdzieści minut, tak aby na górze oddzielił się tłuszcz od reszty składników. Polecam sprawdzać warzywa, jeżeli dynia i marchew są miękkie to możemy jeść.

Ja sprawdzam jeszcze czy dodałam wystarczającą ilość masła orzechowego, jeżeli danie jest jest wystarczająco orzechowe to dodaję więcej. Czasem też dodaję łyżeczkę lub dwie cukru. Próbujcie i doprawiajcie według swojego uznania!

Osobno gotuję ryż.

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Domoda - afrykańskie danie z orzeszków fashionvoyager

Gotowe!!! Wygląda afrykańsko, co?

Danie jest naprawdę pyszne i sycące, połączenie smaku pomidorów i masła orzechowego jest świetne!

W międzyczasie, kiedy potrawa będzie się gotować możecie trochę poczytać o Gambii. Wystarczy kliknąć  tutaj (krokodyle)tu (małpi gaj) albo odwiedzić wioskę rybną.

 

 

 

 

7 komentarzy

  1. KubaGotuje
    27 września 2016 @ 21:32

    Jest jakaś opcja bez tych obrzydliwych kostek?

    Reply

    • FashionVoyager
      28 września 2016 @ 11:53

      Możesz zrobić bulion 🙂

      Reply

    • jas
      25 sierpnia 2019 @ 18:29

      Tak w orginale powinny byc kocie lapki ale watpie czy sie odwazysz

      Reply

  2. Okiem Alexa
    1 listopada 2015 @ 21:27

    Z racji wyjątkowego zamiłowania do tego regionu, chyba się skuszę na ugotowanie dania 🙂

    Reply

  3. Ania
    30 października 2015 @ 06:49

    Wyglada pysznie☺️????

    Reply

  4. Hai Le
    29 października 2015 @ 19:13

    Masło orzechowe i papryka? Muszę to wypróbować, tylko zamiast kurczaka dam fasolę i kostki sojowe. Ufam, że będzie to tak dobre jak piszesz!

    Reply

    • FashionVoyager
      29 października 2015 @ 19:21

      Papryczki to polecam dać niewiele, chilli. Masło orzechowe i pomidory to tak:) myśle, ze soja spokojnie zastąpi kurczaka- daj znać jak wyszło!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.