Skip to content
Menu

Kuchnia ukraińska – barszcz, pierogi, mamałyga – tego tam najwięcej 🙂 Podstawą kuchni ukraińskiej są chleby oraz potrawy z mąki, kaszy i ziemniaków. Na stołach królują tam pierogi i barszcz ukraiński. Istotną rolę odgrywają też lokalne warzywa. Mięso natomiast zepchnięte jest na ostatni plan.

Jedzenie to dla mnie bardzo istotna część podróży. Uwielbiam próbowanie, odkrywanie, poznawanie nowych potraw i smakowanie kulinarnych specjałów. To chyba jeden z najprzyjemniejszych momentów podróży, kiedy po kilku godzinach w samochodzie można usiąść za stołem i próbować tego, co najlepsze. Czasem jest to szarańcza w Kambodży, innym razem gotowane ślimaki w Maroko. Ale trzeba to zrobić!! Próbowanie lokalnej kuchni to obowiązkowy element zwiedzania 😉

Kuchnia Ukraińska jest tłusta i mączna. Królują tu potrawy z gotowanego ciasta z różnymi nadzieniami: białym serem, ziemniakami – jak pierogi ruskie. Bardzo popularne są naleśniki z twarogiem. Większość produktów wykorzystywanych do przyrządzania potraw ma charakter naturalny.

Najpopularniejszym daniem, już choćby z samej nazwy 😉 jest barszcz ukraiński. Podawany na różne sposoby, z pierożkami lub chlebem. Przyrządzony z buraków, kapusty, warzyw na mięsnym wywarze. Podawany z dużą ilością śmietany, najczęściej “maźniętą” pośrodku talerza.

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Barszcz ukraiński

Syte placki ziemniaczane, będące ulubioną potrawą na Polesiu, najlepiej smakują ze śmietaną i sosem grzybowym. Przyrządzane są dokładnie tak samo jak nasze, polskie 🙂

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Placki ziemniaczane

 

Kuchnia ukraińska słynie z zup. Jedną z nich jest solanka. Zupa, którą umieściłabym pomiędzy naszym rosołem a jarzynową:) Znaleźć w niej możemy wszystko – pieczarki, pokrojoną kiełbasę, ziemniaki, ogórki… Udekorowana plasterkiem cytryny i podana z chlebem. Bardzo syta 🙂

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Solanka

Pierogi, zawsze ręcznie lepione i wypełnione pysznym farszem: mięsnym, serowym, kaszą gryczaną lub owocami, okraszone skwarkami, polane śmietaną lub sosem grzybowym.

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Pierogi

Mi bardzo zasmakował chłodnik, oparty na kefirze ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką i dużą ilością koperku. W taką upalną pogodę, pycha!!!

kuchnia ukraińska
Chłodnik ukraiński

Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tatara 🙂 Podany był zupełnie inaczej niż u nas, ale to może z racji tego, że jadłam go w Odessie, gdzie jedzenie mocno różni się od tego tradycyjnego, w głębi kraju.

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
tatar

Na śniadanie dostaliśmy też mamałygę – zagotowana w wodzie mąka lub kasza kukurydziana. Mnie nie urzekła 🙂 ale wiem, że ma swoich fanów.

kuchnia ukraińska
Mamałyga

 

 

W jednej z maleńkich wioseczek weszliśmy na szybki obiad i poczułam się jak na obiedzie u dziadków 🙂 Kotlet mielony, gniecione ziemniaki oraz sałatka z pomidorów i ogórków w śmietanie. Też Wam to coś przypomina??

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Domowy, ukraiński obiad 🙂

Pizza – wiem to nie ukraińskie danie 🙂 ale zadomowiła się tam tak bardzo, że muszę o niej wspomnieć. Jest wszędzie, w każdej wiosce. Ta, którą próbowałam była robiona w piecu opalanym drzewem, na cieniutkim cieście. Naprawdę dobra!

kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Ukraińska pizza 🙂
kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Pstrąg z nadzieniem śmietanowo-grzybowym
kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Śniadanko 🙂 Naleśniki z mięsem i śmietaną
kuchnia ukraińska co zobaczyć na ukrainie fashionvoyager
Podano do stołu!!!

 

kuchni tajskiej poczytacie tutaj.

 

3 komentarze

  1. Iwona z polsko-ruski.blogspot.com
    20 stycznia 2016 @ 11:27

    Ukraina, Rosja, Polska, Białoruś, Litwa – kuchnia tak bardzo podobna, że często po prostu nie da się dojść do tego, co z jakiego kraju się wzięło. Na przykład ja bym powiedziała, że solianka to kuchnia rosyjska :)) Że pierogi są polskie… Choć pewnie ich korzenie nawet nie wyrastają z podanych wyżej krajów. Mówisz że na Ukrainie mięso schodzi na dalszy plan? No to w takim razie to jest ta kluczowa różnica między kuchnią rosyjską a ukraińską, w Rosji bez mięsa ani rusz. Dania wyglądają pysznie, pizza super, no a mamałyga… kasza gotowana na wodzie nie brzmi dobrze 😛 i nie wygląda…

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.