Skip to content
Menu

Do momentu wyjazdu do Izraela kuchnia żydowska kojarzyła mi się z hummusem, shoarmą i bajglami. Tydzień spędzony w Izraelu i wiem na ten temat o wiele więcej, niestety falafele nie zagoszczą na stałe w moim jadłospisie.

W Izraelu kuchnia żydowska przeplata się z arabską. W zależności od tego, którą dzielnicę odwiedzimy takie potrawy możemy dostać. Jest jednak kilka zależności, które sprawdzają się w całym kraju. Pierwszą i najważniejszą jest to, iż o jedzenie na ulicy dużo łatwiej w dzielnicach arabskich, natomiast w miastach czy dzielnicach żydowskich oprócz dobrych restauracji ciężko było nam znaleźć miejsce, w którym można coś zjeść. Wynika to z różnic kulturowych, Arabowie często jedzą poza domem, na ulicy. Żydzi natomiast przygotowują swoje jedzenie w zaciszu domowym i jedzą w gronie rodziny.

Przylecieliśmy do Tel Avivu późnym wieczorem, zanim odebraliśmy samochód, dojechaliśmy do hotelu byliśmy już ogromnie głodni. Szybko ruszyliśmy więc na miasto znaleźć coś, co zaspokoi nasz głód. Chwilę pospacerowaliśmy i znaleźliśmy małe stoisko z shoarmą, nie najtańszą, 60 szekli (około 60 zł) za jedną. Izrael słynie z wysokich cen, a my byliśmy już bardzo głodni, więc nie szukaliśmy więcej. Zamawiamy i jemy! Dostaliśmy ogromną porcję mięsa (wołowina i baranina), sałatek, do tego hummus, sosy i pikle. Frytki w zestawie. Jedzenie było pyszne i od razu nasunęły mi się pierwsze skojarzenia do głowy… skąd tutaj kiszone ogórki…. Najedzeni wróciliśmy do hotelu.

jedzenie żydowskie

Następnego dnia przywitało nas najsmaczniejsze śniadanie jakie jedliśmy w Izraelu. Spaliśmy w czterech hotelach, zdecydowanie mogę powiedzieć, że ten w Tel Avivie wygrał jeśli chodzi o standard śniadaniowy. Było pyszne, mimo że ilościowo nie było tego zbyt dużo. Śledź, wędzony łosoś, sałatka z tuńczyka, jajka, mnóstwo różnych sałat, pomidor z ogórkiem, kozie sery, kilka rodzajów twarogu, oliwki, shakshuka, pikle.

kuchnia żydowska izrael
różowy śledź

kuchnia żydowska fashionvoyager

kuchnia żydowska fashionvoyager

kuchnia żydowska fashionvoyager

kuchnia żydowska
shakshuka

kuchnia żydowska fashionvoyager

kuchnia żydowska fashionvoyager

Czym jest shakshuka? To jedna z najpopularniejszych śniadań żydowskich. Są to sadzone jajka, które smażą się na podduszonych wcześniej pomidorach z przyprawami. Wszystko posypane jest świeżą zieloną pietruszką, kolędrą i kuminem (przyprawa przypominająca nasz kminek jednak o dużo bardziej aromatycznym smaku).

W kuchni żydowskiej dominują potrawy rybne i wegetariańskie. Do wszystkiego dodawany jest hummus czyli pasta z ugotowanej ciecierzycy, tahini (pasta sezamowa), gniecionego czosnku, oliwy i soku z cytryny. Wszystko delikatnie doprawione. Często z dodatkiem chilli. Smakuje świetnie jako przekąska czy dodatek do shoarmy, na ciepło i na zimno.

Hummus fashionvoyager
Hummus

Hummus fashionvoyager

Hummus fashionvoyager

Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej jest przestrzeganie koszerności czyli religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie mają łusek), skorupiaków i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego, rytualnego uboju zwanego szechitą.Charakterystyczne dla kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych.

Typowy zestaw jedzony na obiad czy kolację w kuchni żydowskiej to falafele, hummus, sałatka z pomidorów i ogórków, oliwki i świeże pieczywo. Mieliśmy okazję takiego prawdziwie izraelskiego posiłku spróbować nad Morzem Martwym. Dodatkowo na naszym talerzu był jeszcze ryż zawinięty w liście winogron. Było pyszne!

Czy jest falafel???

Falafel to smażona w głębokim tłuszczu kulka z ciecierzycy, często również z bobu czy fasoli z dodatkiem cebuli, czosnku, pietruszki, kolendry, kuminu, kardamonu, cynamonu czy chilli. Tak naprawdę skład zależy od tego, który falafel przygotowuje i w różnych miejscach smakują one inaczej. Jest to chyba najpopularniejsza wegańska alternatywa kebabu w picie. Próbowałam ich dwu lub trzykrotnie, nie zawędrowały na topowe miejsce moich ulubionych dań. Chyba z racji zbyt małej zawartości mięsa 🙂

kuchnia żydowska fashionvoyager

kuchnia żydowska fashionvoyager

W Izraelu, tak jak w pozostałych krajach śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu rosną ogromne ilości egzotycznych owoców. Bardzo popularne są targi i stoiska, na których dostaniemy różnorakie warzywa i owoce. Rosną tutaj ogromne ilości pomarańczy, bananów, jabłek, granatów (uwielbiam świeży sok z granatów!), mango, kaki i wiele innych. Na straganach znajdziemy też zioła, bakłażany, papryki, kalafiory…

sok z granata fashionvoyager

izrael fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

jedzenie w Izraelu fashionvoyager

W wielu miejscach, nad Morzem Śródziemnym, spotykaliśmy się także z targami rybnymi, na których oprócz ryb można było kupić również inne owoce morza (w diecie prawdziwego Żyda niedozwolone).

targ izrael fashionvoyager

targ izrael fashionvoyager

targ izrael fashionvoyager

Shoarma na wiele sposób to chyba najpopularniejsze danie jakie można zjeść na ulicy Izraela. Niezależnie czy jedzona w picie czy na talerzu, obowiązkowo z hummusem, sosem chilli, dużą ilością sałatek i piklami na dodatkowym talerzyku. Co więcej, można się nimi częstować do woli! Są tutaj kiszone ogórki, kapusta, papryki, marynowane oliwki, różnego rodzaju sałatki, ba, jest nawet kiszona cytryna!

shoarma izreal fashionvoyager

shoarma izreal fashionvoyager

shoarma izreal fashionvoyager
pikle

shoarma izreal fashionvoyager

shoarma izreal fashionvoyager

shoarma izreal fashionvoyager
Ktoś z Was wie co to jest, to bordowe na zdjęciu?

shoarma izreal fashionvoyager

W Betlejem jeden jedyny raz udało mi się spróbować zupy, wybrałam cebulową, była bardzo delikatna w smaku i trochę przypominała nasz rosół z dodatkową porcją cebuli. Na rozgrzanie była idealna! Na drugie już obowiązkowo shoarma i shish kebab. Bardzo podobało mi się w Izraelu to, że wszystkie dania podawane były z ogromną ilością świeżych dodatków: sałat, pomidorów, ogórków.

jedzenie betlejem fashionvoyager

jedzenie betlejem fashionvoyager

jedzenie betlejem fashionvoyager

Wszędzie w Izraelu na przekąskę dostaniemy orzeszki, różnego rodzaju i przygotowane na milion sposób. Od słodkich, przez słone do ostrych.

kuchnia żydowska

W dzielnicach arabskich nie brakuje oczywiście oczywiście, znanych już między innymi z Maroko, piramid z przypraw.

kuchnia żydowska

Po tygodniu spędzonym w Izraelu wiem, że kuchnia izraelska to zlepek wielu kuchni i kultur. Widoczne są tu wpływu kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, ale także polskiej czy rosyjskiej.

Zerknij czym charakteryzuje się kuchnia ukraińska (kilk!).

 

 

 

9 komentarzy

  1. Marylka
    20 marca 2021 @ 23:26

    Z opisu tego co Pani jadła to była raczej kuchnia izraelska niż żydowska.
    Żydowska, europejska kuchnia taka jaką pamiętam z domu jest inna.
    Dziękuję za interesujący opis.

    Reply

  2. CezarPol
    13 sierpnia 2016 @ 19:15

    Gratuluje. Z przyjemnością przeczytałem. Zdjęcia naprawdę bardzo dobre. Tak trzymać!

    Reply

  3. toodrunktofuck
    13 sierpnia 2016 @ 16:17

    Fajny artykuł i świetne zdjęcia, aż się chyba zaraz wybiorę do sklepu po ciecierzycę i zrobię sobie hummus bo dawno nie jadłem. Jedna tylko rzecz mi przeszkadza. Ten ruszający się przycisk w prawym dolnym rogu ekranu. Cały czas rozprasza, ciągle miałem wrażenie, że po monitorze chodzi mi mucha. Weź go może usuń albo chociaż zamień na nieanimowany bo wątpię żeby ktoś z niego korzystał;)

    Reply

    • FashionVoyager
      13 sierpnia 2016 @ 17:42

      Dzięki za radę.
      Spróbuję się go pozbyć! Podoba mi się porównanie do muchy…

      Reply

    • adrian
      18 lipca 2019 @ 19:25

      hummus i falafel najlepszy jaki jadłem znalazłam w Zachodnim Brzegu, Nie ma lepszego miejsca na kuchnie bliskowschodnią

      Reply

  4. AniaGotuje
    7 stycznia 2016 @ 15:38

    Nacieszyłam dziś oczy.. nie da się ukryć! Same pyszności!

    Reply

  5. Angelika - a dreamer's life
    7 stycznia 2016 @ 11:49

    Ile pysznosci! Ja jestem ogromna fanka hummusu, shakshuki i falafelow wiec bylabym w malym raju 🙂 Piekne zdjecia!

    Reply

  6. Gender Gosposia
    2 stycznia 2016 @ 18:24

    Za te pikle, to mi kuchnia się podoba. Spróbował bym chętnie jakiej mieszanki arabsko-żydowskiej. 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      2 stycznia 2016 @ 18:30

      Świetne połączenie! 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.