Skip to content
Menu

Niedzielne popołudnie… idealne na chwilę relaksu, poczytanie ulubionej książki czy przeglądnięcie najnowszych wiadomości w necie. Jak często macie ze sobą wtedy kawę? Wolicie powoli rozkoszować się jej smakiem czy szybki zastrzyk kofeiny? Pewnie już nie raz była jedyną opcją żeby postawić Cię rano na nogi? Nie martw się, jeszcze wiele razy będzie!!! Kawa. To jaką najbardziej lubicie?? Latte, espresso, cappuccino czy irlandzka??

Podobno tyle ile ludzi na świecie tyle gustów. Każdy lubi coś innego. Nie inaczej jest z kawą – jedni słodzą 2 łyżeczki, drudzy piją gorzką, kolejni słodzą ale nie mieszają… Rodzajów kaw jest mnóstwo, sposobów jej przygotowania również. Najwięcej napoi kawowych wywodzi się z Włoch, ale są też inne kraje na świecie mogące się poszczycić swoim specyficznym sposobem przyrządzania tego napoju.

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
Wyprażone ziarna kawy

Zapraszam na kawową wycieczkę przez świat 🙂

Wietnam – bardzo specyficzna kawa mrożona – wspominałam o niej przy okazji tego wpisu, oryginalna jej nazwa to Ca phe da.  Wykonuje się ją z drobno mielonej wietnamskiej palonej kawy, z dodatkiem lodu i skondensowanego mleka. Pycha 🙂

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
Kawa wietnamska

Irlandia – sposobów na przygotowanie irlandzkiej kawy jest wiele, najważniejsze jest jednak aby dodać do niej irlandzką lub szkocką whisky. Do filiżanki najpierw wsypujemy cukier, najlepiej brązowy, potem pięćdziesiątkę whisky i zalewamy to gorącą kawą, zazwyczaj, na wierzch do smaku dodawana jest jeszcze bita śmietana.

Grecja/Cypr – podobno tam jako pierwsza podawana była kawa frappe. Jest to pyszna, delikatna kawa mrożona idealna na upały. Przygotowywana w shakerze z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, niewielkiej ilości zimnej wody i cukru. Składniki mieszamy aż do uzyskania piany. Następnie wlewamy trochę wody, troszkę mleka i uzupełniamy kostkami lodu. Mieszamy i gotowe. Smaczne i orzeźwiające 🙂

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
Frappe

Stany Zjednoczone – frappuccino, wymyślona w Stanach a dokładnie Starbucksa 🙂 połączenie włoskiego cappuccino i greckiej frappe.

Francja – Café au lait czyli po prostu kawa z mlekiem. Cafe au lait często traktowana jest zamiennie z caffe Latte. Serwuje się je w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Wierzchnią warstwę pianki z mleka można posypać czekoladą albo cynamonem.

Turcja?? – kawa po turecku, najpopularniejsza w Polsce (na szczęście powoli wypierana 🙂 ) tak na prawdę nie wiadomo skąd ona pochodzi, przygotowuje się ją ze zmielonej wyprażonej kawy. Cechą tej kawy jest to, że fusy zostają na dnie naczynia.

Włochy – najlepsze na koniec 🙂 najwięcej sposobów na przyrządzenie kawy pochodzi właśnie z Włoch. Są to:

1. Espresso – mała kawa o wielkiej mocy 🙂  to po prostu kawa z ekspresu z małą ilością wody. Jest ona bazą dla innych kaw, ale we Włoszech wielką popularnością cieszy się pite solo. Podawane jest w podwójnych lub nawet potrójnych porcjach. We Włoszech reguluje się również jego moc (  ristretto, normale i lungo). Poza Italią niestety rzadko można to spotkać. Do zamówionego espresso w restauracjach zazwyczaj dostaniemy małą szklaneczkę wody, aby przez wypiciem espresso oczyścić kubki smakowe i móc delektować się smakiem wybornej kawy. Wspominałam o niej przy okazji wpisu o Wenecji.

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
W trakcie przygotowania

2. Cappuccino – to chyba najpopularniejsza kawa we Włoszech i bardzo popularna na świecie. Mozna ją wypić w każdej kawiarni. Cappuccino przygotowywane jest z espresso, gorącego mleka i ubitej z niego piany. Tradycyjnie podawane jest w porcelanowych filiżankach na podstawku, która dużej zatrzymuje ciepło niż zwykła szklanka lub kubek. Coraz częściej spotyka się kawiarnie, które dodatkowo dekorują pianę najróżniejszymi wzorami, co tylko zwiększa przyjemność z picia kawy 🙂

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
cappuccino 🙂

3. Marocchino – podawana jest w małej szklance i składa się z dwóch „shotów” espresso, kakao w proszku i spienionego mleka.  To słodsza i delikatniejsza w smaku wersja klasycznego espresso. W niektórych rejonach Włoch do przygotowania kawy dodaje się jeszcze gorzką czekoladę.

Latte, espresso, cappuccino czi irlandzka?? kawa fashionvoyager lifestyle
Dla smakoszy – syropy 🙂 mój ulubiony gingerbread 🙂

 

 

 

Gotowe, mogę spokojnie iść napić się kawy. A Wy? Którą wybieracie??

 

2 komentarze

  1. Przekraczając Granice
    9 lipca 2016 @ 09:07

    Dla mnie tylko espresso, o każdej porze dnia i nocy, chyba że bardzo zmarznę zimą to wtedy kawa po irlandzku 🙂

    Reply

  2. Kasik
    7 czerwca 2015 @ 19:24

    Espresso z rana najlepsze:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.