Skip to content
Menu

Lubicie banany? Jeżeli tak to mam dla Was przepis na najszybsze ciasto bananowe na świecie! Jest pyszne, słodkie, mięciutkie, a przygotowanie go zajmuje dosłownie 10 minut. Musisz spróbować!

Lubię domowe ciasta! Problem pojawia się wtedy, kiedy trzeba je przygotować… Nie do końca odpowiada mi ugniatanie ciasta rękoma czy czekanie, aż ono urośnie. Ok, bardzo tego nie lubię. Dlatego zawsze szukam przepisów, które są proste do zrobienia, szybkie i oczywiście bardzo smaczne! Takich, w których wystarczy wszystko wymieszać i gotowe. Modyfikuję je pod swój gust, dodając brązowy cukier zamiast zwykłego, mąkę pełnoziarnistą zamiast białej i dzielę się nimi z Wami! Przygotowanie ciasta bananowego zajmuje kilkanaście minut i poradzi sobie z tym każdy!

Składniki poniżej to przepis na dużą formę keksową, jeżeli chcesz ciasto przygotować w małej foremce, zrób je z połowy porcji i piecz około 50 minut.

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager
Co potrzebujesz?
  • 7 dojrzałych bananów
  • 280 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • ekstrakt waniliowy (kilka kropel)
  • 140 g masła
  • 300 g mąki
  • dwie płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager
najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager
Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni. Masło odstaw wcześniej, aby zmiękło (można je też rozmiękczyć w mikrofali). Obierz banany, pokrój je na mniejsze kawałki i zmiksuj lub pognieć widelcem. W osobnym naczyniu roztrzep dwa jajka. Do pogniecionych bananów wsyp cukier, cukier waniliowy, wlej ekstrakt waniliowy i roztrzepane jajka. Dodaj bardzo miękkie masło. Wszystko wymieszaj razem. Do mąki dodaj sodę oraz sól i połącz. Wsyp do masy bananowej i wymieszaj wszystko razem. Keksówkę posmaruj tłuszczem i wlej tam ciasto. Włóż do piekarnika i piecz 1h 20min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Jeżeli na patyczku widać wilgotną masę, piecz kolejne 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów. Po upieczeniu pozostaw w formie do wystudzenia. Wyciągnij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem i gotowe!

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager

najszybsze ciasto bananowe fashionvoyager

Klikając tutaj znajdziecie przepis na orzeźwiający koktajl, idealnie pasujący do ciasta bananowego!

Dajcie znać czy macie swoje sprawdzone przepisy na szybkie, pyszne ciacha! 🙂

19 komentarzy

  1. Marissa
    4 lipca 2017 @ 19:45

    Dobry przepis. Moja córka Anna powiedział dziękuję.

    Reply

  2. jola
    9 maja 2016 @ 19:54

    kichaaaaa… wyszedł zakalec na palec 🙁

    Reply

    • FashionVoyager
      11 maja 2016 @ 12:34

      Wiadomo co mogło się stać?

      Reply

  3. asia/wkawiarence.pl
    8 maja 2016 @ 10:29

    uwielbiam szybkie i proste przepisy. Z pewnością wypróbuję, super

    Reply

  4. alika
    8 marca 2016 @ 16:37

    Proponuję zdrowszą wersję tego ciasta zastępując cukier daktylami. Banany są wystarczająco słodkie więc dodatek około 10 daktyli to aż nadto (chyba, ze ktoś lubi bardzo słodkie). Robiłam tak wielokrotnie i wychodzi naprawdę pyszne ciacho.

    Reply

    • FashionVoyager
      10 marca 2016 @ 19:04

      Dzięki. Spróbuję!

      Reply

  5. Paulina B.
    10 stycznia 2016 @ 19:38

    Dobre jest też ciasto marchewkowe 🙂

    Reply

  6. Paulina B.
    10 stycznia 2016 @ 19:37

    Ja będę robić jutro:-) myślę, że spokojnie można dać mniej cukru, będzie po prostu mniej słodkie. Zdarza mi się czasem dawać mniej cukru niż jest w różnych przepisach 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      11 stycznia 2016 @ 11:15

      Dałam mniej do ostatniego i wyszło całkiem ok, smakuje troszkę jak ciasto, troszkę jak chlebem i posmarowane dżemem jest super! Daj znać jak wyszło Twoje 🙂

      Reply

  7. Magda
    4 stycznia 2016 @ 19:40

    Czy można zmniejszyć ilość cukru? czy wtedy też się uda? jeśli można zmniejszyć to o ile.
    Magda

    Reply

    • FashionVoyager
      4 stycznia 2016 @ 19:42

      Niestety nie próbowałam. Myślę, że da się, tylko trzeba poeksperymentować.

      Reply

  8. Iwona z polsko-ruski.blogspot.com
    8 grudnia 2015 @ 21:01

    O nie… instynktownie kliknęłam akurat w ten post i co? Godzina po północy, a ja nie będę mogła zasnąć, myśląc o tym cieście! A co gorsza, jestem na przedświątecznej diecie :< Pięknie ci się wypiekło, pewnie pyszne, zrobię w przyszłym roku, chyba że nie wytrzymam i zrobię przed świętami :))

    Reply

    • FashionVoyager
      8 grudnia 2015 @ 22:08

      Ja bym nie wytrzymała i zrobiła z samego rana… ale nie kuszę, dieta to dieta 😛

      Reply

  9. Wiola S.
    3 grudnia 2015 @ 20:49

    Wygląda pysznie. Uwielbiam banany, dlatego koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂

    Reply

  10. The Natural Minimalism
    3 grudnia 2015 @ 13:40

    Wygląda na super proste 🙂 Spróbuję zobaczymy czy mi wyjdzie takie ładne 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      3 grudnia 2015 @ 14:40

      Trzymam kciuki! Daj znać jak wyszło 🙂

      Reply

  11. Katsunetka
    3 grudnia 2015 @ 13:18

    Wygląda apetycznie. U mnie ostatnio był podwójnie czekoladowy chleb bananowy. Ten z Twojego przepisu chętnie zrobię. Zmniejszę tylko proporcje, aby było to ciasto na jeden raz.

    Reply

  12. Aleksandra
    3 grudnia 2015 @ 11:18

    Szukałam idealnego przepisu na ciasto bananowe (ewentualnie chleb bananowy) i chyba własnie znalazłam!

    Reply

    • FashionVoyager
      3 grudnia 2015 @ 11:43

      Polecam! Szybko i smacznie 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.