Lubię domowe ciasta! Problem pojawia się wtedy, kiedy trzeba je przygotować… Nie do końca odpowiada mi ugniatanie ciasta rękoma czy czekanie, aż ono urośnie. Ok, bardzo tego nie lubię. Dlatego zawsze szukam przepisów, które są proste do zrobienia, szybkie i oczywiście bardzo smaczne! Takich, w których wystarczy wszystko wymieszać i gotowe. Modyfikuję je pod swój gust, dodając brązowy cukier zamiast zwykłego, mąkę pełnoziarnistą zamiast białej i dzielę się nimi z Wami! Przygotowanie ciasta bananowego zajmuje kilkanaście minut i poradzi sobie z tym każdy!
Składniki poniżej to przepis na dużą formę keksową, jeżeli chcesz ciasto przygotować w małej foremce, zrób je z połowy porcji i piecz około 50 minut.
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni. Masło odstaw wcześniej, aby zmiękło (można je też rozmiękczyć w mikrofali). Obierz banany, pokrój je na mniejsze kawałki i zmiksuj lub pognieć widelcem. W osobnym naczyniu roztrzep dwa jajka. Do pogniecionych bananów wsyp cukier, cukier waniliowy, wlej ekstrakt waniliowy i roztrzepane jajka. Dodaj bardzo miękkie masło. Wszystko wymieszaj razem. Do mąki dodaj sodę oraz sól i połącz. Wsyp do masy bananowej i wymieszaj wszystko razem. Keksówkę posmaruj tłuszczem i wlej tam ciasto. Włóż do piekarnika i piecz 1h 20min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Jeżeli na patyczku widać wilgotną masę, piecz kolejne 10 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów. Po upieczeniu pozostaw w formie do wystudzenia. Wyciągnij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem i gotowe!
Klikając tutaj znajdziecie przepis na orzeźwiający koktajl, idealnie pasujący do ciasta bananowego!
Dajcie znać czy macie swoje sprawdzone przepisy na szybkie, pyszne ciacha! 🙂
Dieta pudełkowa - czy daje możliwość konfiguracji menu? Usługi firm cateringu dietetycznego są dla wielu…
Każda kobieta marzy o tym, by jej rzęsy prezentowały się pięknie i naturalnie. Długie, podkręcone…
Plaża w Nairn należy do jednych z największych i najdłuższych w północnej Szkocji. Podzielone portem…
Gdzie najlepiej udać się mając gorszy dzień? W góry, szkockie góry! Zapierające dech w piersiach…
Castle Fraser to niewielki, ale świetnie zachowany zamek w północno-wschodniej Szkocji. Mimo swojego majestatycznego wyglądu…
Ta strona używa ciasteczka.
View Comments
Dobry przepis. Moja córka Anna powiedział dziękuję.
kichaaaaa... wyszedł zakalec na palec :(
Wiadomo co mogło się stać?
uwielbiam szybkie i proste przepisy. Z pewnością wypróbuję, super
Proponuję zdrowszą wersję tego ciasta zastępując cukier daktylami. Banany są wystarczająco słodkie więc dodatek około 10 daktyli to aż nadto (chyba, ze ktoś lubi bardzo słodkie). Robiłam tak wielokrotnie i wychodzi naprawdę pyszne ciacho.
Dzięki. Spróbuję!
Dobre jest też ciasto marchewkowe :-)
Ja będę robić jutro:-) myślę, że spokojnie można dać mniej cukru, będzie po prostu mniej słodkie. Zdarza mi się czasem dawać mniej cukru niż jest w różnych przepisach :-)
Dałam mniej do ostatniego i wyszło całkiem ok, smakuje troszkę jak ciasto, troszkę jak chlebem i posmarowane dżemem jest super! Daj znać jak wyszło Twoje :)
Czy można zmniejszyć ilość cukru? czy wtedy też się uda? jeśli można zmniejszyć to o ile.
Magda
Niestety nie próbowałam. Myślę, że da się, tylko trzeba poeksperymentować.
O nie... instynktownie kliknęłam akurat w ten post i co? Godzina po północy, a ja nie będę mogła zasnąć, myśląc o tym cieście! A co gorsza, jestem na przedświątecznej diecie :< Pięknie ci się wypiekło, pewnie pyszne, zrobię w przyszłym roku, chyba że nie wytrzymam i zrobię przed świętami :))
Ja bym nie wytrzymała i zrobiła z samego rana... ale nie kuszę, dieta to dieta :P
Wygląda pysznie. Uwielbiam banany, dlatego koniecznie muszę wypróbować przepis :)
Wygląda na super proste :) Spróbuję zobaczymy czy mi wyjdzie takie ładne :)
Trzymam kciuki! Daj znać jak wyszło :)