Skip to content
Menu

Naturalne oleje cieszą się ogromną popularnością od kilku lat. Olej kokosowy był jednym z pierwszych, o którym usłyszeliśmy, a jego sława rośnie z dnia na dzień. Co chwilę można usłyszeć o jego nowych zastosowaniach. Używany na włosy, skórę, w kuchni, ma także zastosowanie w medycynie naturalnej.

Właściwości oleju kokosowego są ogromne. To stąd jego wielka popularność wśród kobiet na całym świecie. Jeden produkt, który ma mnóstwo zastosowań. Zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji ciała!

olej kokosowy fashionvoyager

Zerknijcie, do czego najczęściej wykorzystujemy olej kokosowy:

  1. Zamiast tradycyjnego oleju czy oliwy do smażenia
  2. Dodatek do ciast i chlebów, dodaje daniom lekko kokosowy smak, a do tego utwardza dania (w temperaturze pokojowej olej kokosowy jest w postaci stałej, nie płynnej – przepis na chleb z olejem kokosowym, klik!)
  3. Krem do rąk i paznokci
  4. Idealny do olejowania włosów
  5. Serum na rozdwojone końcówki (nakładaj olej kokosowy na końce włosów na noc, a zobaczysz o ile bardziej włosy będą nawilżone i błyszczące)
  6. Pomadka nawilżająca do spierzchniętych ust
  7. Olejek do kąpieli (dodaj odrobinę do wanny z gorącą wodą, aby rozkoszować się kokosowym zapachem w kąpieli i idealnie nawilżoną skórą po niej)
  8. Idealny do demakijażu (więcej o demakijażu olejami?  Tutaj)
  9. Stosowany jako pasta do zębów
  10. Spożywany w małych ilościach pomaga walczyć z otyłością brzuszną i wspomaga odchudzanie
  11. Krem do przesuszonej lub przemrożonej skóry twarzy
  12. Płukanka z niewielkiej ilości wody i oleju kokosowego pomaga na stany zapalne w jamie ustnej
  13. Niektórzy twierdzą również, że takie płukanki i mycie zębów olejem je wybiela
  14. Można z niego zrobić antyperspirant
  15. Używany jak krem do golenia łagodzi podrażnienia skóry
  16. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym  są zmieniane w tak zwane związki ketonowe, które mogą mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak padaczka i choroba Alzheimera
  17. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń
  18. Zmniejsza łaknienie
  19. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsje
  20. Poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca
  21. Łagodzi poparzenia słoneczne
  22. Może zastąpić krem przeciwsłoneczny
  23. Nawilża skórę twarzy
  24. Łagodzi objawy alergii skórnych i wysypki
  25. Usprawnia wydzielanie insuliny – reguluje poziom cukru we krwi
  26. Zapobiega próchnicy
  27. Zatrzymuje rozwój grzybicy i pomaga w jej leczeniu
  28. Pomaga w walce z trądzikiem
  29. Jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego
  30. Zawiera witaminę C, pomagającą zwalczać infekcje, a także witaminę E, która jest silnym antyutleniaczem neutralizującym szkodliwe wolne rodniki
  31. Posiada wysoką temperaturę dymienia, więc smażone na nim jedzenie nie przypali się zbyt szybko
  32. Zamiennik masła do smarowania pieczywa
  33. Olejek do masażu
  34. Idealny na rozstępy

olej kokosowy fashionvoyager

olej kokosowy fashionvoyager

Warto pamiętać, aby wybrać ten nierafinowany. Jest zdrowszy, nie pozbawiony swoich właściwości zdrowotnych, a do tego pięknie pachnie. Ceny oleju kokosowego są różne, wahają się do 20-30 zł za 200ml stoiczek.

Dajcie znać do czego Wy używacie oleju kokosowego? Próbowaliście już wody kokosowej do picia?

7 komentarzy

  1. Zielona Karuzela
    28 kwietnia 2016 @ 09:27

    Od roku jestem uzaleźniona od oleju kokosowego. Króluje zarówno w mojej kuchni jak i pielęgnacji. Jest genialny 🙂

    Pozdrawiam ciepło
    Karolina z Zielona Karuzela

    Reply

  2. Dominika
    28 kwietnia 2016 @ 09:05

    Moje włosy oleju kokosowego nie lubią, ale ja lubię robić z niego peeling – cukier brązowy, olej kokosowy i kilka kropli olejku eterycznego cytrynowego. Idealny 😉

    Olej kokosowy dodaję również do dań m.in. wegańskich zup, risotto czy innych.

    Reply

  3. Ekomentalnie
    28 kwietnia 2016 @ 08:39

    Stosuję w kuchni i kosmetyce (jako składnik peelingów, kremów, czy masła do ciała)

    Reply

  4. Blogabella
    28 kwietnia 2016 @ 08:36

    W przeszłości zdarzało mi się używać oleju kokosowego jako balsamu. Teraz lubię olej z jojoby do twarzy bo nie zapycha porów.

    Reply

    • FashionVoyager
      28 kwietnia 2016 @ 09:32

      Muszę go spróbować!

      Reply

  5. ZdrowoNaturalnie.pl
    5 kwietnia 2016 @ 19:56

    Używam go do pięt, włosów, w kuchni, a także do samodzielnie robionych past do zębów:)

    Reply

  6. retromoderna
    12 lutego 2016 @ 20:29

    Stosuję na włosy od pewnego czasu i jestem zadowolona z efektów.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.