


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale skąd znaleźć pomysł na śniadanie? Jestem z pomocą! Przychodzi taki moment, kiedy jajecznica się przejada a kanapka z serem już nie smakuje tak dobrze jak kiedyś. Po prostu mamy ochotę na coś innego. Mam dla Was dwa pomysły na zdrowe śniadanie – mini kanapki z białym serem i pyszna owsianka!
Pełnoziarnisty herbatnik z twarożkiem z rzodkiewką i zieloną cebulką

Potrzebne będą:
- pełnoziarniste herbatniki
- 250 g sera białego
- pęczek rzodkiewki
- zielona cebulka
- odrobina mleka

Jak zrobić? Pognieć biały ser z odrobiną mleka w naczyniu, dodaj do niego startą rzodkiewkę i pokrojoną zieloną cebulkę. Nałóż na herbatniki, udekoruj według własnego uznania (ja dodałam zieloną pietruszkę i pomidorka). Gotowe!!!

Owsianka z borówkami amerykańskimi i ziarnami chia

Potrzebne będą:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 250 ml mleka
- borówki amerykańskie (według uznania)
- 2 łyżki nasion chia
- cukier/ miód gryczany
Jak zrobić? Owsiankę jak zwykle 🙂 Wsyp do garnuszka, zalej mlekiem i zagotuj. Ja moją słodzę miodem gryczanym i robię to już po jej ugotowaniu. W międzyczasie 2 łyżki nasion chia zalej około 50ml wody i odstaw na 5 minut. Do przygotowanej owsianki dodaj nasiona oraz posyp borówkami. Ja udekorowałam ją jeszcze listkiem świeżej mięty i już!

Zrobienie tych śniadań zajmuje maksymalnie 10 minut a są bardzo smaczne i zdrowe. Spróbujcie!
W owsiance pojawiają się nasiona chia, wiecie co to? Jeśli nie to czytajcie dalej. Nasiona te trochę przypominają siemię lniane. Są bogate w błonnik, białko i ogromne ilości kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo to świetne źródło wapnia i przeciwutleniaczy. Pod wpływem wody pęcznieją i wydzielają śluz. Potrafią zaabsorbować wodę w proporcji 10 do 1. Czyli z naszych dwóch łyżeczek użytych do owsianki docelowo osiągniemy ilość 10krotnie większą. To spowoduje, że będziemy syci przez dłuższy czas.

Nasiona chia są wysokokaloryczne. 100 gram to niecałe 500 kcal. Na szczęście zużywa się ich niewiele. Biorąc pod uwagę, że łyżeczka zmieści ich 5g a do owsianki zużyłam 3, to nie jest tak źle 🙂 Fajne jest to, że te nasiona nie dają swojego smaku – przyjmują smak potrawy, do której są dodane.
Próbowaliście już ich?
Pychota! Na przyrządzanie nasion chia w Internecie znalazłam tylko jeden sposób: zalać, odstawić na noc – co jest jednak odstraszające :D, spróbuję Twój przepis zatem 🙂 (a moje ukochane niedzielne śniadanie to sałatka: sałata, pomidor, ser biały, cebula, papryka, oliwki i to wszystko skropione oliwą z oliwek, do tego pieprz ziołowy. Niby nic takiego, ale ja to kocham! 🙂
Ja, taka a’la grecką sałatkę, uwielbiam na kolację :D, a nasiona chia dodaję właśnie w ten sposób do owsianki, jogurtów z owocami i są super!
Ciekawie wygląda ta owsianka, muszę spróbować!