


Pieczenie i dekorowanie świątecznych pierniczków to obowiązkowy punkt przygotowań do Świąt. Wycinanie, pieczenie i dekorowanie pierników to jedno z ulubionych przedświątecznych zajęć nie tylko wśród dzieci.
Świąteczne pierniki to nie tylko pyszna, słodka przekąska, ale też jedna z moich ulubionych choinkowych ozdób. Dla mnie najpiękniejsza choinka to właśnie taka udekorowana tylko w własnoręcznie przygotowane pierniki, suszone pomarańcze, laski cynamonu i szyszki. Mam dla Was przepis na tradycyjne świąteczne pierniczki, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też cudowanie smakują!
Przepis na kruche świąteczne pierniczki
Składniki:
- 55 dkg mąki
- 22 dkg cukru pudru
- 18 dkg miodu
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki przypraw piernikowych
- 1,5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni. Pamiętajcie, że ciasto na świąteczne pierniczki najlepiej przygotować kilka dni wcześniej niż planujemy je dekorować. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, za pomocą foremek wycinamy świąteczne pierniczki, które następnie trzeba piec w temperaturze 160 stopni przez 10 minut aż uzyskają jasny kolor. Przed pieczeniem pierniczki posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Pierniki muszą ostygnąć i gotowe do lukrowania i dekoracji.
Smacznego i Wesołych Świąt!
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz tutaj.