Skip to content
Menu

Pieczenie i dekorowanie świątecznych pierniczków to obowiązkowy punkt przygotowań do Świąt. Wycinanie, pieczenie i dekorowanie pierników to jedno z ulubionych przedświątecznych zajęć nie tylko wśród dzieci.

Świąteczne pierniki to nie tylko pyszna, słodka przekąska, ale też jedna z moich ulubionych choinkowych ozdób. Dla mnie najpiękniejsza choinka to właśnie taka udekorowana tylko w własnoręcznie przygotowane pierniki, suszone pomarańcze, laski cynamonu i szyszki. Mam dla Was przepis na tradycyjne świąteczne pierniczki, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też cudowanie smakują!

Przepis na kruche świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 55 dkg mąki
  • 22 dkg cukru pudru
  • 18 dkg miodu
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki przypraw piernikowych
  • 1,5 łyżeczki sody

Świąteczne pierniczki

Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni. Pamiętajcie, że ciasto na świąteczne pierniczki najlepiej przygotować kilka dni wcześniej niż planujemy je dekorować. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, za pomocą foremek wycinamy świąteczne pierniczki, które następnie trzeba piec w temperaturze 160 stopni przez 10 minut aż uzyskają jasny kolor. Przed pieczeniem pierniczki posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Pierniki muszą ostygnąć i gotowe do lukrowania i dekoracji.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Świąteczne pierniczki

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.