Skip to content
Menu

Niedziela ma to do siebie, że jest leniwa 🙂 no chyba, że mieszka się w Szkocji i to jedyny słoneczny dzień od miesiąca – wtedy chce się nadrobić zaległości w ogrodzie, pójść na spacer, wyczesać koty… i tak nagle okazuje się, że wszyscy są głodni a nie ma obiadu. Mam na to pyszne rozwiązanie – Red Curry 🙂 Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.

O kuchni tajskiej pisałam już tutaj – zapraszam 🙂 Jest to chyba moja ulubiona kuchnia, a red curry, zaraz obok Pad Thaia, ulubionym ostatnimi czasy daniem. Do tego to proste i szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie.

Red Curry Chicken – Składniki na 2 osoby:

2 piersi z kurczaka

1-2 łyżki pasty red curry

1 puszka mleka kokosowego

Warzywa do wyboru i według własnego smaku, mój ulubiony skład to: czerwona papryka, małe kukurydze, zielony groszek w strąkach, pędy bambusa.

ryż

fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Najważniejsze składniki – pasta red curry i mleko kokosowe

 

fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Dodatki – warzywa i kurczak

Kurczaka kroję w drobną kostkę, warzywa również w średniej wielkości kawałki.

Na patelnię daję odrobinę oliwy z oliwek, na nią pastę red curry i chwilkę podsmażam.

Do całości dokładam/dolewam (w zależności od jego konsystencji) odrobinę mleka kokosowego, wszystko podsmażam. Połączą się wtedy smaki pasty red curry i kokosa.

Po chwili dokładam pokrojonego w kostkę kurczaka i smażę wszystko razem około 5 minut, po czym dokładam resztę mleka kokosowego i mieszam. Zostawiam na kilka minut.

Kiedy kurczak jest już podsmażony dokładam warzywa, mieszam i zostawiam pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie można ugotować ryż. Kiedy warzywa zmiękły danie jest gotowe.

fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Etapy przygotowania dania
fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Dodawanie warzyw
fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Warzywa dodane, i wymieszane 🙂

Można już jeść, szybko prawda?

Do miseczki wsypuję troszkę ryżu i zalewam przygotowanym red curry. Jeszcze woda kokosowa do picia ( w zależności od ilości użytej pasty red curry, danie może być bardziej lub mniej pikantne) i można jeść!!! Spróbujcie 🙂 Pycha!!!!

fashionvoyager danie jednogarnkowe tajlandia
Gotowe 🙂

 

 

5 komentarzy

  1. Pietrucha
    14 września 2020 @ 11:25

    Bardzo lubię takie hinduskie klimaty w kuchni

    Reply

  2. Ania
    13 sierpnia 2015 @ 08:49

    Mniam, zrobię w wersji vege, uwielbiam curry. Też mam na stronie kilka przepisów 🙂

    Reply

    • FashionVoyager
      13 sierpnia 2015 @ 09:44

      Polecam z suszoną soją, jest pycha – przebija kurczaka 🙂

      Reply

  3. jonathan
    14 czerwca 2015 @ 18:00

    Nie umiem gotowac, ale jestem ogromnym smakoszem i czytajac ten przepis i ogladajac jak wyglada cale danie postanowilem ze musze go kiedys sprobowac wyglada bardzo smacznie, bardzo ciekawy pomysl na bloga

    Reply

    • FashionVoyager
      14 czerwca 2015 @ 18:03

      Przepis jest bardzo prosty więc nie trzeba umieć gotować 🙂 Dziękuję 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.