Skip to content
Menu

Jak wiecie kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych. Uwielbiam to połączenie smaków kwaśnych, ostrych i słodkich. Tajski kurczak z orzechami nerkowca to jedno z moich ulubionych dań!

Mam tak, że jak coś mi zasmakuje to mogę to jeść dzień w dzień. Tak było z czerwonym curry, w którym rozsmakowałam się po powrocie z Tajlandii czy pad thaiem. Kurczaka z orzechami nerkowca nie jadłam odkąd wróciłam z Azji, aż do dziś. W oryginale danie nazywa się Gai Phad Met Mamuang Him Mapaan :), w wersji angielskiej thai chicken cashew i mam dla Was przepis jak je przyrządzić!

thai cashew chicken fashionvoyager
thai cashew chicken fashionvoyager
Co potrzebujemy?
  • dwie piersi z kurczaka
  • orzechy z nerkowca (około 150g)
  • czerwoną i zieloną paprykę
  • dużą cebulę
  • świeżą papryczkę chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • ryż do podania i zieleninę do dekoracji
Dodatkowo do przygotowania sosu będą potrzebne:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • pół szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • imbir świeży lub zmielony
  • sok z cytryny
  • odrobinę zielonej pasty curry (dla tych, którzy lubią ostrzejsze)
thai cashew chicken fashionvoyager
Prażymy orzechy nerkowca
thai cashew chicken fashionvoyager
Składniki potrawy – kolory papryki są dowolne
thai cashew chicken fashionvoyager
Chilli – nadaje ostrości potrawie

Przygotowanie kurczaka z orzechami nerkowca zajmuje mi około dwudziestu minut. Na początek w osobnym naczyniu gotuję ryż.

Jak to zrobić?

Oczyszczone filety z kurczaka kroję w kostkę, cebulę siekam. W rozgrzanym woku prażę orzechy nerkowca przez 2 minuty, aż się lekko przyrumienią. Przesypuje je do osobnej miseczki. Do woku wlewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i kurczaka. Smażę około 5 minut, po czym dodaję bulion, sos sojowy, sos rybny, cukier, imbir, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i pokrojoną papryczkę chilli ( dla tych, którzy nie lubią ostrego smaku polecam pół). W tym momencie zwolennikom ostrzejszego smaku polecam też dodać odrobinę zielonej pasty curry, jeżeli danie robisz pierwszy raz to z tego dodatku zrezygnuj. Wszystko razem mieszam i smażę kilka minut. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i orzechy. Całość smaże jeszcze około 7 minut, aż papryka delikatnie zmięknnie.

thai cashew chicken fashionvoyager
Mieszamy

Nakładamy

thai cashew chicken fashionvoyager
Gotowe!
thai cashew chicken fashionvoyager
Składniki na 2-3 porcje

W międzyczasie do miseczek wsypuję ugotowany ryż, obok dodaję gotowego kurczaka z nerkowcami i posypuję świeżą zieleniną.

Gotowe, smacznego!

 

 

Podziel się ze znajomymi!

7 komentarzy

  1. Jarek
    3 listopada 2019 @ 17:47

    Polecam. Naprawdę smaczne. Jedynie czas przygotowania jak dla amatora jest troszeczkę dłuższy… Zeszło mi prawie godzinę. Ale warto.

    Reply

  2. Śniadania i Kolacje
    18 sierpnia 2016 @ 19:58

    Uwielbiam nerkowce i tajskie curry więc zapisuję przepis do wypróbowania. 😀

    Reply

  3. Dominik
    18 sierpnia 2016 @ 16:17

    poproszę takie na jutro na obiad <3

    Reply

  4. Domologia Stosowana
    18 sierpnia 2016 @ 12:53

    Nerkowce są genialne w każdej postaci i faktycznie, świetnie nadają się do tego typu dań. Bardzo fajne połączenia smakowe i chętnie wykorzystam je w bezmięsnej wersji 🙂

    Reply

  5. Amber
    10 sierpnia 2016 @ 17:04

    Nie przepadam za kuchnią tajską więc raczej nie skorzystam ale przepis brzmi sensownie 🙂

    Reply

  6. Kac Killer
    10 sierpnia 2016 @ 16:28

    Wygląda i na pewno smakuje genialnie! Przepis trudny nie jest, więc pewnie skuszę się, by spróbować 😉

    Reply

  7. ania
    14 czerwca 2016 @ 11:12

    wyglada smakowicie:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.