Categories: KuchniaTajlandia

Tajski kurczak z orzechami nerkowca – pycha!

Jak wiecie kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych. Uwielbiam to połączenie smaków kwaśnych, ostrych i słodkich. Tajski kurczak z orzechami nerkowca to jedno z moich ulubionych dań!

Mam tak, że jak coś mi zasmakuje to mogę to jeść dzień w dzień. Tak było z czerwonym curry, w którym rozsmakowałam się po powrocie z Tajlandii czy pad thaiem. Kurczaka z orzechami nerkowca nie jadłam odkąd wróciłam z Azji, aż do dziś. W oryginale danie nazywa się Gai Phad Met Mamuang Him Mapaan :), w wersji angielskiej thai chicken cashew i mam dla Was przepis jak je przyrządzić!

thai cashew chicken fashionvoyager
Co potrzebujemy?
  • dwie piersi z kurczaka
  • orzechy z nerkowca (około 150g)
  • czerwoną i zieloną paprykę
  • dużą cebulę
  • świeżą papryczkę chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • ryż do podania i zieleninę do dekoracji
Dodatkowo do przygotowania sosu będą potrzebne:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • pół szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • imbir świeży lub zmielony
  • sok z cytryny
  • odrobinę zielonej pasty curry (dla tych, którzy lubią ostrzejsze)
Prażymy orzechy nerkowca
Składniki potrawy – kolory papryki są dowolne
Chilli – nadaje ostrości potrawie

Przygotowanie kurczaka z orzechami nerkowca zajmuje mi około dwudziestu minut. Na początek w osobnym naczyniu gotuję ryż.

Jak to zrobić?

Oczyszczone filety z kurczaka kroję w kostkę, cebulę siekam. W rozgrzanym woku prażę orzechy nerkowca przez 2 minuty, aż się lekko przyrumienią. Przesypuje je do osobnej miseczki. Do woku wlewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i kurczaka. Smażę około 5 minut, po czym dodaję bulion, sos sojowy, sos rybny, cukier, imbir, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i pokrojoną papryczkę chilli ( dla tych, którzy nie lubią ostrego smaku polecam pół). W tym momencie zwolennikom ostrzejszego smaku polecam też dodać odrobinę zielonej pasty curry, jeżeli danie robisz pierwszy raz to z tego dodatku zrezygnuj. Wszystko razem mieszam i smażę kilka minut. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i orzechy. Całość smaże jeszcze około 7 minut, aż papryka delikatnie zmięknnie.

Mieszamy

Gotowe!
Składniki na 2-3 porcje

W międzyczasie do miseczek wsypuję ugotowany ryż, obok dodaję gotowego kurczaka z nerkowcami i posypuję świeżą zieleniną.

Gotowe, smacznego!

Podziel się ze znajomymi!

FashionVoyager

Leave a Comment

View Comments

  • Polecam. Naprawdę smaczne. Jedynie czas przygotowania jak dla amatora jest troszeczkę dłuższy... Zeszło mi prawie godzinę. Ale warto.

  • Nerkowce są genialne w każdej postaci i faktycznie, świetnie nadają się do tego typu dań. Bardzo fajne połączenia smakowe i chętnie wykorzystam je w bezmięsnej wersji :)

  • Wygląda i na pewno smakuje genialnie! Przepis trudny nie jest, więc pewnie skuszę się, by spróbować ;)

Share
Published by
FashionVoyager

Recent Posts

Krem BB – czym się kierować podczas wyboru

Kremy Beauty Blemish, popularnie zwane BB to kosmetyki wielofunkcyjne. Dobrze dobrane zastąpią kilka innych z…

3 miesiące temu

Wracam!

Wczoraj chcąc zrobić przelew do Polski otworzyłam swojego bloga żeby odnaleźć tekst o tym, z…

7 miesięcy temu

Plaża w Nairn – świetne miejsce na spacer

Plaża w Nairn należy do jednych z największych i najdłuższych w północnej Szkocji. Podzielone portem…

2 lata temu

Szkockie góry najpiękniejsze są jesienią!

Gdzie najlepiej udać się mając gorszy dzień? W góry, szkockie góry! Zapierające dech w piersiach…

2 lata temu

Castle Fraser Szkocja i popularność Outlander’a

Castle Fraser to niewielki, ale świetnie zachowany zamek w północno-wschodniej Szkocji. Mimo swojego majestatycznego wyglądu…

2 lata temu

Magiczna Dominikana – odkryj uroki egzotycznego świata Karaibów

Największe atrakcje na Dominikanie znajdują się przede wszystkim w trzech najważniejszych pod względem turystyki regionach: Punta…

2 lata temu

Ta strona używa ciasteczka.