Długo szukałam pomysłu na zdrowy deser, którym mogłabym się zajadać do woli. Próbowałam różnych przepisów jednak zazwyczaj kończyło się to niepowodzeniem lub nie do końca oczekiwanym smakiem. Aż do czasu kiedy trafiłam na trufle z ciecierzycy!
Przeglądając internet w poszukiwaniu przepisu na zdrowy deser trafiałam przede wszystkim na bardzo popularne ostatnimi czasy brownie z fasoli. Nie zastanawiałam się długo czy spróbować – zrobiłam, niestety okazało się, że to jednak nie do końca mój smak. Pozostało szukać dalej…
Dwa dni temu trafiłam na przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Być może dlatego, że głównym składnikiem deseru jest ciecierzyca, którą do tej pory znałam głównie z dań kuchni indyjskiej. Musiałam tego spróbować! Jako, że na ten zdrowy deser składniki są bardzo proste i miałam je wszystkie pod ręką od razu zabrałam się za przygotowania. Trufle okazały się pyszne! Kompletnie nie czuć w nich ciecierzycy, w smaku dominuje słodycz kakao w połączeniu z kokosem oraz masłem orzechowym. Super!
Co potrzebujemy do przygotowania trufli z ciecierzycy?
- puszkę ciecierzycy w wodzie
- 1 łyżkę miodu
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- wiórki kokosowe
Podstawowe pięć składników wystarczy aby przygotować trufle. Ci, którzy lubią mocny słodki smak mogą je dosłodzić lub dodać kilka kropli aromatu, na przykład waniliowy czy migdałowy. Aby dodać słodkiego smaku można również użyć kilku daktyli.
Jak przygotować zdrowy deser?
Ciecierzycę odsączamy z wody i wsypujemy do większego naczynia, dodajemy miód, kakao, masło orzechowe i ewentualny dodatki. Miksujemy wszystko dokładnie aż do powstania jednolitej masy. Na tym etapie można także dodać rodzynki czy pokruszone orzechy i wymieszać. Należy następnie lekko zwilżyć dłonie i z powstałej masy formować niewielkie kulki, które potem obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane trufle z ciecierzycy wkładam do lodówki i wyjmuję je zaraz przed jedzeniem.
Miłośnicy orzechów mogę także do środka włożyć migdała lub orzeszka ziemnego.
Pycha!

Więcej zdrowych i smacznych przepisów znajdziecie tutaj.
19 maja 2017 @ 21:25
Proszę o podanie nazwy lub marki masła orzechowego, najlepiej jak “najzdrowszego”, bo ja niestety znajduję tylko te z cukrem i olejem palmowym, które nie należą do zdrowych.
25 maja 2017 @ 10:35
Z racji, że mieszkam w Uk nie znam produktów w Polsce… ale zerknij na to: http://www.bulkpowders.co.uk/peanut-butter.html?view=ppc&pid=2655&gclid=CjwKEAjwgZrJBRDS38GH1Kv_vGYSJAD8j4Df2U8WZ-op5SvFO877oi-l0OU30NHw-HfTYDogavzdahoCA7fw_wcB
29 maja 2017 @ 13:35
Ok, dzięki. Też nie mieszkam w Polsce ale może dostanę podobny produkt. Nie znam angielskiego ale tłumacz mi mówi, że faktycznie nie w nim rzeczy, o których pisałam. Ostatnio rozmawiałam z siostrą i mówiła mi, że sama robi masło orzechowe w TM. Trzeba tylko kupić orzeszki bez soli i nie prażone, podobno rewelacyjne!
29 maja 2017 @ 16:30
Takiego ręcznie robionego masła próbowałam w Gambii i było pycha!
17 maja 2017 @ 14:08
Bede robic 🙂 podlicze kalorie i dodaje do swojej diety 🙂
17 maja 2017 @ 14:41
Możesz dać znać ile mają, też chętnie się dowiem 🙂
15 maja 2017 @ 15:58
testowałem wersję z fasoli i rzeczywiście bardzo smaczne. Tym chętniej sprawdzę z ciecierzycą;)
15 maja 2017 @ 11:49
Wyglądają bosko <3
20 grudnia 2017 @ 12:19
i też tak smakuje 🙂 miałam możliwość skosztowania takiego deseru – mniam